Resevaccin

    15 OKTOBER 2013
Nu är vi klara med två av tre vaccinationstillfällen och har nu full koll på alla våra vaccin och mediciner för resan. Det har tagit lite tid och vi har pratat med flera olika sjuksköterskor som specialiserar sig på resevaccin och för vår jordenruntresa blev det som följer:
  • Gula febern - 1 dos, 395 kronor
  • Hepatit A+B - 2 doser, 2 x 540 kronor (+ 1 påfyllnadsdos när vi kommit hem)
  • Kolera - 2 doser, 470 kronor (drickbart)
  • Tyfoid - 1 dos, 295 kronor
  • Japansk encephalit - 2 doser, 2 x 1095 kronor
  • Malaria (Malarone) - 4 veckor, ca 1000 kronor
Vi har varit på CityAkuten i Stockholm och för det mesta blivit mycket väl bemötta. De fyra första vaccinen på denna lista har alltid varit solklara för vår resa, som vi förstått det så är det i princip grundskyddet för de flesta resorna som varar under längre tid än 3 veckor.
 
Vaccinet för Japansk encephalit har vi diskuterat mycket och länge. Det är ett dyrt vaccin mot en mycket ovanlig sjukdom. Problemet (och anledningen till att vi tar vaccinet) är att om du blir smittad av en mygga, och är en av de få som insjuknar, så är det 25% risk att du dör och 30% risk att du aldrig blir fullt återställd. Vi ansåg att risken för döden och faktumet att medicin saknas gjorde vaccinet värt 2200 kronor.
 
Vi har dock valt att inte vaccinera oss mot Rabies, då detta skulle innebära 3 sprutor som kostar 895 kronor styck. Detta vaccin ger heller inte fullt skydd utan endast ett extra dygn på dig att ta dig till ett sjukhus efter att du blivit biten. Vi tror oss hinna till ett sjukhus på 24 timmar vart vi än kommer befinna oss och tycker därför inte att rabiesvaccinet är värt varken pengarna eller nålsticken. Det som gäller är helt enkelt; håll dig borta från frigående djur (framför allt hundar och apor) och blir du biten, eller slickad i ett öppet sår, ta dig till sjukvård omedelbart!
 
För malaria blev vi idag rekommenderade att endast ta medicinen under vår gruppresa i Afrika då vi kommer spendera mycket tid i malariasmittade områden. Resan varar i tre veckor och sen ska vi även ta medicinen (ett piller om dagen) i sju dagar efter att vi lämnat riskområdet. För Asien ansåg vår sjuksköterska (som verkade ha mycket bra koll) att vi inte kommer befinna oss i tillräckligt riskfyllda områden för att ta medicinen. Sen gäller alltid regeln, får någon av oss feber så beger vi oss direkt till sjukhus då det kan innebära både malaria och mängder av andra otrevliga sjukdomar. Hellre ett sjukhusbesök för mycket än för lite!
 
Nu "taggar" vi till 12 november då vi ska ta våra sista två doser av Hepatiten och Japanska encephaliten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0