Vårt första boende

    30 OKTOBER 2013
Första anhalten på vår resa är Bangkok, där vi stannar i några dagar innan vi far vidare till Kambodja. För att veta vart vi ska ta vägen när vi kommer fram har vi bokat fyra nätter på ett hostel, Khaosan Immjai. Det kostade ca 75 kr per natt och person och ser ut som nedan, mycket trevligt!

 

Troligast att...

    27 OKTOBER 2013
Vi har suttit och försökt spå in i framtiden och tänkte dela denna hemmaknåpade spådom med er som är intresserade. Vi har listat både troliga och otroliga händelser som kan ske under vår 195 dagar långa resa och gemensamt försökt ta reda på vem som är mest trolig att göra eller råka ut för varje enskilt påstående.
Enjoy!
  • Troligast att beställa från meny på främmande språk: Mikaela
  • Troligast att bli kär: Hanna
  • Troligast att bränna sig illa i solen: Hanna
  • Troligast att charma sin vilja igenom: Amanda
  • Troligast att dansbattla: Amanda
  • Troligast att dansa pole dance: Hanna
  • Troligast att dansa på en bardisk: Amanda
  • Troligast att dra en raggningsreplik: Amanda
  • Troligast att dricka mystisk drink: Amanda
  • Troligast att döda insekter: Mikaela
  • Troligast att fly iväg med en orientalisk prins: Hanna
  • Troligast att förlora en ölsvepartävling: Amanda
  • Troligast att förolämpa någon: Amanda
  • Troligast att försvinna: Hanna
  • Troligast att "glömma bort" svenskan: Mikaela
  • Troligast att gå vilse: Hanna
  • Troligast att göra bort sig: Amanda
  • Troligast att göra sig illa: Mikaela
  • Troligast att göra upp en eld: Mikaela
  • Troligast att hoppa fallskärm: Hanna
  • Troligast att klättra i en lian i djungeln: Hanna
  • Troligast att köpa onödiga saker: Mikaela
  • Troligast att prata franska: Amanda
  • Troligast att röra ett farligt djur: Mikaela
  • Troligast att sjunga karaoke: Hanna
  • Troligast att skälla ut en främling: Mikaela
  • Troligast att "spela" gitarr: Amanda
  • Troligast att spy: Hanna
  • Troligast att stå upp på en surfbräda: Hanna
  • Troligast att tappa bort värdesaker: Mikaela
  • Troligast att tatuera sig: Hanna
  • Troligast att utmana en främling till tävling: Amanda
  • Troligast att äta en insekt: Mikaela

Visum

    18 OKTOBER 2013

I helgen kollade vi upp det här med visum. Det är ju en hel del länder vi ska till och att ansöka om visum i förväg kan ta tid. Vi insåg till vår lättnad att det är en väldig fördel att vara svensk och EU-medborgare då vi i de flesta länder inte kommer att behöva något visum, åtminstone inte före inresan. Vår plan ser ut såhär: 

Thailand
När man landar i Thailand får man automatisk ett 30 dagars turistvisum. Detta är dock under förutsättning att man har en utresebiljett från landet, vilket vi inte har än. Vi tänkte därför så snart som möjligt boka flygbiljetter till Kambodja som kommer att bli vårt andra stopp. När vi sedan flyger tillbaka till Thailand får vi ett nytt visum eftersom vi lämnat landet. Även den här gången måste vi boka biljetter ut ur landet för att få visumet. 

 

Kambodja
Här tänkte vi skaffa visum vid gränsen vilket ska kosta 20 USD och gäller i upp till 30 dagar. Tar man landsvägen kan man vara tvungen att muta gränsvakterna och därför kan det bli dyrare än så, men eftersom vi planerat att flyga ska avgiften gälla. Biljett ur landet kommer vi att boka samtidigt som vi bokar biljetterna in. Det vi måste ha med oss är två passfoton. 

 

Malaysia
Som svenska medborgare behöver vi inget visum eftersom alla EU-medborgare får stanna upp till 90 dagar utan att söka visum.

 

Indonesien
I Indonesien tänkte vi skaffa turistvisum på plats. Det kostar 10-25 USD beroende på hur länge man stannar (7-30 dagar).

 

Australien
Eftersom vi ska vara i Australien i en månad som turister har vi ansökt om eVisitor på internet. Det är gratis och tillåter en att stanna tre månader i sträck under ett år. Man kan alltså komma tillbaka flera gånger under ett år, så länge man bara stannar tre månader åt gången.

 

USA
Eftersom vi är svenska medborgare som ska göra en vanlig turistresa på mindre än tre månader behöver vi inget visum för att resa in i USA. Däremot måste man ansöka om ett elektroniskt godkännande innan man påbörjar sin resa mot landet. Detta gör man genom systemet ESTA och kostnaden ligger på 14 USD. Det gjorde vi i helgen så det vi har kvar att fixa inför inresan till USA är att boka boende, eftersom man måste ange adressen för den första natten senast vid incheckning.

 

Peru
Svenskar behöver inget visum om besöket ska vara mindre än 183 dagar. Det vi behöver tänka på här är att den kopia av inreseblanketten som man får vid inresan måste visas upp vid utresan.

 

Argentina
I Argentina krävs inget visum för svenskar och vi får stanna upp till 90 dagar.

 

Uruguay
Liksom i Argentina får vi stanna i Uruguay i upp till 90 dagar utan visum.

 

Brasilien
Som svenska turister behöver vi inget visum för att besöka Brasilien. Vi får stanna i landet i upp till 90 dagar under en 180 dagars period. Det som krävs vid inresan är att passet är giltigt i minst 180 dagar till, en biljett ut ur landet, bevis på hotellbokningar och/eller bevis på att vi har tillräckliga finansiella medel för att överleva under vistelsen, t.ex. ett kreditkort eller resecheckar. Även här måste vi spara inreseblanketten som man får vid inresan för att kunna visa upp den vid utresan, annars kan vi få böter när vi ska lämna landet.

 

Zambia
Svenska medborgare behöver visering för inresa i Zambia. Detta går att lösa på plats så vi hade tänkt göra det. Eftersom kostnaden för visum varierar vet vi inte vad vi kommer få betala för det. En annan viktig sak vid inresan till Zambia är att vi har med oss bevis på att vi vaccinerat oss mot gula febern 

 

Botswana
Svenska medborgare behöver inte visering för att resa till Botswana och vi får stanna i upp till 90 dagar.

Namibia
I Namibia behöver inte heller något visum tack vare att vi är svenskar.

 

Sydafrika
Om man som svensk medborgare bara ska stanna i upp till 90 dagar i Sydafrika behöver man inget visum. I samband med passkontrollen vid inresan får man automatiskt en visering som gäller för den tiden. Det som dock krävs är att passet har minst två blanka sidor samt är giltigt i minst 30 dagar efter utresa från landet. 

 

Som ni ser så sparar vi en hel del tid och pengar bara genom att ha svenskt medborgarskap! Det känns skönt att ha visumen under kontroll, eftersom de ju är nödvändiga för att vi ska kunna ta oss in i olika länder och på så vis kunna genomföra vår resa runt jorden. Eftersom vi, bortsett från för Australien och USA som vi redan ordnat, tänkt fixa alla viseringar på plats så gäller det bara att boka några hostelnätter och flygbiljetter för att vara redo visummässigt! 
 
 

Resevaccin

    15 OKTOBER 2013
Nu är vi klara med två av tre vaccinationstillfällen och har nu full koll på alla våra vaccin och mediciner för resan. Det har tagit lite tid och vi har pratat med flera olika sjuksköterskor som specialiserar sig på resevaccin och för vår jordenruntresa blev det som följer:
  • Gula febern - 1 dos, 395 kronor
  • Hepatit A+B - 2 doser, 2 x 540 kronor (+ 1 påfyllnadsdos när vi kommit hem)
  • Kolera - 2 doser, 470 kronor (drickbart)
  • Tyfoid - 1 dos, 295 kronor
  • Japansk encephalit - 2 doser, 2 x 1095 kronor
  • Malaria (Malarone) - 4 veckor, ca 1000 kronor
Vi har varit på CityAkuten i Stockholm och för det mesta blivit mycket väl bemötta. De fyra första vaccinen på denna lista har alltid varit solklara för vår resa, som vi förstått det så är det i princip grundskyddet för de flesta resorna som varar under längre tid än 3 veckor.
 
Vaccinet för Japansk encephalit har vi diskuterat mycket och länge. Det är ett dyrt vaccin mot en mycket ovanlig sjukdom. Problemet (och anledningen till att vi tar vaccinet) är att om du blir smittad av en mygga, och är en av de få som insjuknar, så är det 25% risk att du dör och 30% risk att du aldrig blir fullt återställd. Vi ansåg att risken för döden och faktumet att medicin saknas gjorde vaccinet värt 2200 kronor.
 
Vi har dock valt att inte vaccinera oss mot Rabies, då detta skulle innebära 3 sprutor som kostar 895 kronor styck. Detta vaccin ger heller inte fullt skydd utan endast ett extra dygn på dig att ta dig till ett sjukhus efter att du blivit biten. Vi tror oss hinna till ett sjukhus på 24 timmar vart vi än kommer befinna oss och tycker därför inte att rabiesvaccinet är värt varken pengarna eller nålsticken. Det som gäller är helt enkelt; håll dig borta från frigående djur (framför allt hundar och apor) och blir du biten, eller slickad i ett öppet sår, ta dig till sjukvård omedelbart!
 
För malaria blev vi idag rekommenderade att endast ta medicinen under vår gruppresa i Afrika då vi kommer spendera mycket tid i malariasmittade områden. Resan varar i tre veckor och sen ska vi även ta medicinen (ett piller om dagen) i sju dagar efter att vi lämnat riskområdet. För Asien ansåg vår sjuksköterska (som verkade ha mycket bra koll) att vi inte kommer befinna oss i tillräckligt riskfyllda områden för att ta medicinen. Sen gäller alltid regeln, får någon av oss feber så beger vi oss direkt till sjukhus då det kan innebära både malaria och mängder av andra otrevliga sjukdomar. Hellre ett sjukhusbesök för mycket än för lite!
 
Nu "taggar" vi till 12 november då vi ska ta våra sista två doser av Hepatiten och Japanska encephaliten!

Status: 8 oktober 2013

    08 OKTOBER 2013
55 dagar kvar! Vi har gått in på de två sista månaderna i Sverige på väldigt lång tid. De två sista månaderna på våra jobb. De två sista månaderna att hinna fixa allt inför resan. Även om paniken börjar krypa sig nära, paniken just över att hinna med allt som ska hinnas med innan 2 december, så tycker jag vi är på god väg att ha läget under kontroll! Vi har tagit 8 av våra gemensamma 18 sprutor. Vi har inhandlat nästan alla bra-att-ha-grejer, så som myggnät, lakan, flightbags, nackkuddar mm. Vi har fixat nya pass så att alla pass räcker till minst 6 månader efter vårt hemkomstdatum. Vi har undersökt visumkrav och ska ta tag i införskaffandet av dessa härnäst.
Det som finns kvar att göra just nu är alltså:
  • Ansöka om visum där det behövs
  • Boka inkaleden
  • Ta resterande vaccinationer
  • Inhandla några extra shorts/bikinis/linnen, sånt vi kommer leva i länge
  • Boka boende i Bangkok och LA
  • Köpa reseförsäkring
  • Köpa dropbox premium
  • Scanna in viktiga dokument, lägga dem på vår dropbox och skicka dem till alla våra föräldrar
  • Inhandla ett reseapotek

RSS 2.0