Visum

    18 OKTOBER 2013

I helgen kollade vi upp det här med visum. Det är ju en hel del länder vi ska till och att ansöka om visum i förväg kan ta tid. Vi insåg till vår lättnad att det är en väldig fördel att vara svensk och EU-medborgare då vi i de flesta länder inte kommer att behöva något visum, åtminstone inte före inresan. Vår plan ser ut såhär: 

Thailand
När man landar i Thailand får man automatisk ett 30 dagars turistvisum. Detta är dock under förutsättning att man har en utresebiljett från landet, vilket vi inte har än. Vi tänkte därför så snart som möjligt boka flygbiljetter till Kambodja som kommer att bli vårt andra stopp. När vi sedan flyger tillbaka till Thailand får vi ett nytt visum eftersom vi lämnat landet. Även den här gången måste vi boka biljetter ut ur landet för att få visumet. 

 

Kambodja
Här tänkte vi skaffa visum vid gränsen vilket ska kosta 20 USD och gäller i upp till 30 dagar. Tar man landsvägen kan man vara tvungen att muta gränsvakterna och därför kan det bli dyrare än så, men eftersom vi planerat att flyga ska avgiften gälla. Biljett ur landet kommer vi att boka samtidigt som vi bokar biljetterna in. Det vi måste ha med oss är två passfoton. 

 

Malaysia
Som svenska medborgare behöver vi inget visum eftersom alla EU-medborgare får stanna upp till 90 dagar utan att söka visum.

 

Indonesien
I Indonesien tänkte vi skaffa turistvisum på plats. Det kostar 10-25 USD beroende på hur länge man stannar (7-30 dagar).

 

Australien
Eftersom vi ska vara i Australien i en månad som turister har vi ansökt om eVisitor på internet. Det är gratis och tillåter en att stanna tre månader i sträck under ett år. Man kan alltså komma tillbaka flera gånger under ett år, så länge man bara stannar tre månader åt gången.

 

USA
Eftersom vi är svenska medborgare som ska göra en vanlig turistresa på mindre än tre månader behöver vi inget visum för att resa in i USA. Däremot måste man ansöka om ett elektroniskt godkännande innan man påbörjar sin resa mot landet. Detta gör man genom systemet ESTA och kostnaden ligger på 14 USD. Det gjorde vi i helgen så det vi har kvar att fixa inför inresan till USA är att boka boende, eftersom man måste ange adressen för den första natten senast vid incheckning.

 

Peru
Svenskar behöver inget visum om besöket ska vara mindre än 183 dagar. Det vi behöver tänka på här är att den kopia av inreseblanketten som man får vid inresan måste visas upp vid utresan.

 

Argentina
I Argentina krävs inget visum för svenskar och vi får stanna upp till 90 dagar.

 

Uruguay
Liksom i Argentina får vi stanna i Uruguay i upp till 90 dagar utan visum.

 

Brasilien
Som svenska turister behöver vi inget visum för att besöka Brasilien. Vi får stanna i landet i upp till 90 dagar under en 180 dagars period. Det som krävs vid inresan är att passet är giltigt i minst 180 dagar till, en biljett ut ur landet, bevis på hotellbokningar och/eller bevis på att vi har tillräckliga finansiella medel för att överleva under vistelsen, t.ex. ett kreditkort eller resecheckar. Även här måste vi spara inreseblanketten som man får vid inresan för att kunna visa upp den vid utresan, annars kan vi få böter när vi ska lämna landet.

 

Zambia
Svenska medborgare behöver visering för inresa i Zambia. Detta går att lösa på plats så vi hade tänkt göra det. Eftersom kostnaden för visum varierar vet vi inte vad vi kommer få betala för det. En annan viktig sak vid inresan till Zambia är att vi har med oss bevis på att vi vaccinerat oss mot gula febern 

 

Botswana
Svenska medborgare behöver inte visering för att resa till Botswana och vi får stanna i upp till 90 dagar.

Namibia
I Namibia behöver inte heller något visum tack vare att vi är svenskar.

 

Sydafrika
Om man som svensk medborgare bara ska stanna i upp till 90 dagar i Sydafrika behöver man inget visum. I samband med passkontrollen vid inresan får man automatiskt en visering som gäller för den tiden. Det som dock krävs är att passet har minst två blanka sidor samt är giltigt i minst 30 dagar efter utresa från landet. 

 

Som ni ser så sparar vi en hel del tid och pengar bara genom att ha svenskt medborgarskap! Det känns skönt att ha visumen under kontroll, eftersom de ju är nödvändiga för att vi ska kunna ta oss in i olika länder och på så vis kunna genomföra vår resa runt jorden. Eftersom vi, bortsett från för Australien och USA som vi redan ordnat, tänkt fixa alla viseringar på plats så gäller det bara att boka några hostelnätter och flygbiljetter för att vara redo visummässigt! 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0